Цветът на интериорните врати – какво е необходимо да се знае при избора
6

Цветът на интериорните врати – какво е необходимо да се знае при избора

Кой елемент от интериора може да се нарече един от най-значимите? Разбира се, интериорните врати. Не само, че изпълняват важни функции, но също така са значими, като част от жизнената среда, до голяма степен зависят от целостта и хармонията на помещенията. Ето защо, когато избирате врати, трябва да се обърне внимание не само на качеството на материала и характеристиките, но и към цвета.

Преди да купите интериорни врати, трябва да определите критерий за избор на цвят. Например, какво ще направите, ако искате да вземете врата съгласно определен стил на интериора? Важно е, вратите да се вписват в общата картина и да не създават впечатление за грозни петна. Нека да видим какви цветове ще допълнят най-добре различните стилове.

  • Врати в природна неутрална цветова гама, ще бъдат чудесно допълнение към всеки стил.
  • За класически стил, изберете модел с декорирани наситени цветове или цветни стъкла.
  • За стаи в стил Арт е по-добре да се откажете  от  лаконичните форми.
  • Вратите в естествени нюанси могат да подчертават национален колоритен етно стил (например, Африка, ако обичате екзотиката).

Естествените нюанси са идеални за въздушен японски стил, а ако искате да подчертаете благородство и елегантност на френските дестинации в интериора, нищо не се сравнява с леките нюанси на дървените врати.

interiorna byala vrata

Червеникави врати: елегантност и солидност

Червеникавите нюанси на интериорните врати придават на интериора специално чувство на комфорт и уют. Между другото, точно тези цветове на интериорните врати са с удивително различни влияния. Ярките цветове може визуално да разширяват пространството, а тъмните правят помещенията по-строги и задълбочени.

Врати с рисунки се съчетават перфектно с уникални дизайнерски идеи. Например, с помощта на червен цвят, се подчертават детайлите на интериора, цветни фигури или декоративни акценти правят помещението по-разчупено.

Червени и оранжеви нюанси пасват добре на класическия стил, най-важното е да изберете доста масивни вариации – нито много светли, нито в тъмни нюанси.

Студени и топли нюанси: изтънченост и комфорт

Вратите в студени нюанси перфектно подчертават строгото прилагане на минимализъм, хай-тек, арт декор. Необичайните цветове често стават връхната точка на кичозен стил, подчертавайки ярка индивидуалност. Топлата гама придава градски стил – необходимия комфорт и усещане за топлина и просперитет. Топлите цветове по-често се използват за стилове като кънтри и етно.

В минималистичния и съвременен дизайн все по-често се използват тъмните цветове като венге и орех. Те изглеждат невероятно изискано, но при неправилно акцентиране може да придадат на една стая или офис зловещ вид. За да избегнете това, изберете модел с остъкление или контрастни орнаменти.

Бял цвят – класика в жанра

Интериорните врати в бяло се открояват, като отделна категория, това е универсален вариант, който би подхождал на абсолютно всяка стая и към всеки стил на интериора.

Основното с което се отличават тези врати е отсъствието на дисхармония във връзка с цвета на пода или мебелите, както и придаване на повече лекота и непринуденост.

Ако всички стаи са различни по стил и цвят на настилката, бялата врата ще се превърне в истинска “магическа пръчка”, която ще даде на стаята цялост и хармония.

Бели цветове врати със състарен ефект придават специален блясък, като стил Прованс или кънтри стил.

Още три начина за избор на цвят

Какво става, ако Вашият дом е с електрикав интериор, и за Вас е важно да съвпада с всеки стил? В този случай, имаме няколко полезни съвета. Имайте предвид:

byala interiorna vrata s drazhka

  • Цвета на пода – ако цялата стая е покрита със същата настилка, вратата трябва да бъде избрана с 1-2 по-леки нюанса. Ако пода се различава, най-доброто решение би било да се поставят врати от фурнир, едната страна на вратата да съответста на едната стая, а другата страна – на другата стая.
  • Цвета на мебелите – безпогрешен вариант, придаващ цялост на интериора. Въпреки това, ние трябва да помним, че при тъмен интериор тип венге, вратите трябва да са няколко нюанса по-светли.
  • Цветът на стените – това е идеалният вариант, когато подът и мебелите са цветни и цветът на стените е почти същият. Например, ако цветовете на стените варират в нюанси на кафяво и бежово, кремави врати се вписват перфектно в интериора и придават цялост на стаята.

Обърнете внимание на цялостния стил на помещението, цветовете на останалите елементи, обмислете собствените си естетически възприятия!

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *