21 експертни съвета за превенция на обир в дома
8 1

21 експертни съвета за превенция на обир в дома

Освен добре познатите методи на превенция от нежелани посетители в дома ни, съществуват и някои малки подробности, над които не сме се замисляли до този момент.

Когато искаме да подобрим защитата на дома си, много от нас се сещат за нова входна врата, алармена система, видеонаблюдение и други подобни. Ефективна защита може да имаме ако следваме няколко прости правила. Също и ако комбинираме няколко заедно и ги превърнем в ежедневни навици.

Бивш крадец съветва хората да държат ценните си вещи в таванските помещения. Избягват се от крадците, защото имат само един вход и лесно могат да бъдат заклещени там.

Съвети свързани с екстериора на дома ви:

 1. Осветен двор – ако живеете в къща или вила с двор, постарайте се той да е максимално осветен през нощта. По този начин възпрепядствате крадеца. Е, историята познава и много нагли обири, в които престъпниците влизат в осветен терен с маски на главите си. Но нека не бъдем толкова песимистични и просто поставим няколко прожектора с фотоклетки пред предната и задна входни врати.
 2. Опаковките от новата техника – оставяйки кашоните от новия си телевизор, прахосмукачка и хладилник „просто” до кофата за боклук, давате сигурен знак и маркирате дома си, че е готов за „посещение”. Не отнема повече от 5 минути да разкъсате кашоните и да ги изхвърлите в контейнера. Крадците няма как да знаят, че са именно от вашия дом.
 3. Често хората засаждат широколистни дървета близо до къщите си, за да им пазят сянка през горещите летни дни. Съветваме ви да не оставяте големи здрави клони близо до прозорците си. В противен случай и крадците може да се възползват от тях и да достигнат високите етажи от къщата.

Още съвети:

 1. Научете се вече да не оставяте ключ под изтривалката, в саксията и на други подобни места. Крадците първо там проверяват дали сте оставили нещо за тях. Ако живеете в къща и искате да разполагате винаги с резервен ключ, тогава го поставете в подходящ съд или кутийка и го заровете в градината. Хубаво е да помните мястото.
 2. Още един стар трик да разберат неканените гости дали сте си у дома, е да поставят бисквити под изтривалката. Не ви наблюдават 24 часа, 7 дни в седмицата, но ако имат съмнения, че не сте си вкъщи поставят бисквита под изтривалката и периодично без да ги забележи никой (вие или съседите) проверяват дали бисквитата е цяла. Ако не е цяла е ясно, че сте се прибрали и сте минали през нея без да сте я усетили. Ако е цяла в продължение на няколко дни подред, това означава, че сте следващите жертви.

T 1001

С прозорците:

 1. Фактът, че живеете на висок етаж, не би разколебало крадеца. Винаги затваряйте прозорците и балконските врати.
 2. Стремете се да не слагате календар близо до прозорец, така че да се вижда отвън. Много вероятно е просто да сте забравили да смените датата, но би било  знак, че не сте вкъщи от отбелязаната дата.
 3. Когато излизате „само за малко” също заключвайте жилището. Около 20% от кражбите стават през оставен прозорец за проветряване или открехната врата.
 4. Подредете така дома си, че да държите далеч любопитните погледи от  ценните вещи и техника. Знаейки, че притежавате същите,  крадците не биха се поколебали да действат. Нека да няма директен поглед през прозореца.

входна врата T 686

С вратите:

 1. От малък до голям, всички знаем старото правило – „Остави ключа хоризонтално в патрона, след като заключиш. Така крадецът няма как да отключи.” Точно обратното – така улесняваме в пъти крадците и само с едно леко движение отключват вратата и влизат, без взлом. Стоейки в патрона, ключа вече е натиснал правилните щифтчета  и крадеца е необходимо само да го завърти. Все едно сме го поканили в дома си официално.
 2. Подберете здрава и сигурна входна врата за дома си. Не забравяйте и вратата на гаража. Много хора не си дават сметка и пропускат това всъщност уязвимо място от къщата.
 3. Прекрасно е да имате шпионка на входната врата, за да виждате кой иска да Ви посети. Само че докато Вие сте на работа или почивка, крадеца също може да Ви наблюдава. Не буквално Вас, а разположението на дома Ви и да прави план за обир. Имайки това предвид вече всички входни врати имат капаче от вътрешната страна на шпионката. Ако все още не сте решили да сменявате старата си дървена входна врата, измислете капаче и го пригодете за тази цел.
 4. Винаги имайте резервен ключ, скрит на необичайно място извън дома или още по-добре у приятел съсед.
 5. Не е за предпочитане входната Ви врата да има отвор за писма. Крадците няма да Ви пуснат бележка с ден и час на „посещение”, а може да се възползват и да измъкнат ключове оставени близо до вратата  или за да отворят вратата отвътре.
 6. Не раздавайте адреса си за щяло и не щяло. Само ако сте сигурни в защитата им. Това автоматично изключва интернет и всички социални мрежи познати днес! Не поствайте във Фейсбук дестинацията за почивка и периода на отсъствие от дома си.

Още за вратите:

 1. При покупка и наемане на жилище, първата ви задача е да смените патроните на всички врати и паролите на охранителната система.
 2. Независимо проучване показва, че 93% от крадците не биха желали да „навестят” нечий дом, ако там има куче. Породата му няма никакво значение. Не биха осъществили плана си не заради страх от ухапване, а заради шума и врявата, които едно куче би могло да направи.
 3. Пълната пощенска кутия е сигурен знак, че отсъствате. Помолете съсед или приятел да хвърля по едно око на дома Ви, докато сте на почивка. Нека да прибира пощата Ви, да спуска завесите вечер и да ги вдига сутрин. Хич не лоша идея е и да паркира колата си пред  дома Ви за през нощта ако има възможност.
 4. Осигурете постоянно присъствие на човек у дома. Не е 100%-ова защита, но крадците не обичат компания.
 5. Сключете застраховка на дома си.
 6. Хубаво е да имате снимки и опис на скъпите си вещи, пазете платежните документи и гаранционните карти.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *