История и бъдеще на ключалките и ключовете
Ключалка

История и бъдеще на ключалките и ключовете

От всички технологии, които използваме ежедневно, вероятно най-малко внимание ще обърнем на механичните чудеса, които надеждно защитават домовете, офисите, дори и куфарчетата ни. Ключалките и ключовете съществуват от хилядолетия, но стечение на времето те претърпяват исторически промени, например от дървени към метални. Историята на бравите и ключалките датира от няколко хиляди години, достигайки до момента, в който съвременния човек започва да развива науки и технологии, които дават възможност за развитие на сегашния ни начин на живот. Дори в онези древни времена, преди около 4000 години хората са искали да имат възможност да запазят собствеността си, да я съхраняват на места, където никой друг не може да получи достъп. За тази цел инженери, дизайнери и учени създават първите примери за брави и ключове.

Появата на ключалките

дървена ключалка

Първоначално ключовете и ключалките са били създадени с помощта  на дърво и други лесно достъпни естествени материали, които са защитавали от кражби и са оставяли  ясен знак, ако някой се е опитвал да влезе. Първите модели дървени ключалки и ключове произхождат от Древен Египет, където за пръв път се използва техниката на падащ щифт, който контролира движението на заключване. За да се отключи се поставя голям дървен ключ в ключалката и ръчно се повдига нагоре, измествайки щифтовете.

Брави

древни ключове

Римските инженери са модернизирали бравите, като са заменили дървените части с такива, които са изработени от метал. В Древен Рим притежаването на ключ означавало, че имаш нещо ценно, което си струва да бъде заключено. Поради тази причина ключът не е бил само устройство за сигурност и защита, а е и символ за висок статус в тогавашното общество.

Идва ред и на Средновековните Европейски ключове. През годините декорацията върху ключовете се е променила и развила, но заключващият механизъм не се е изменил много. Частта, която активира ключалката е останала функционална, но е придобила по-хубав външен вид.

Развитие на бравите

С течение на времето бравите стават все по сложни. През 1860г Джон Уилкс изобретява брава, която се счита за чудо по онова време. Човекът, който държи показалеца, е ключът към всичко. Когато се натисне малкият бутон, които е под крака му се разкрива ключалка. Болтът на вратата се освобождава, когато се вдигне шапката му и това действие, заедно със завъртане на копчето става причина за бързо отключване. Всеки път, когато вратата е отключена, номерираният диск се завърта, така че показалецът показва колко пъти е отворена ключалката. Нулирането на брояча става като се  натисне бутон върху якето на мускетаря.

Сейфовата брава е изобретена през 1778г от Робърт Барън. Той използва лоста, за да повдигне болта и по този начин ако някой се опита да го отвори с грешен ключ движението му ще бъде блокирано.

Създадената през 1784г. брава от Джоузеф Брама е първият произведен продукт, който предлага добра защита срещу манипулация. Около 50г. на ключарският му магазин имало табела на прозореца с надпис „Lock Challenge”. Предизвикателство предлагащо 200 гвинеи за първият, който успее да я отключи. Едва през 1851г. американски ключар на име Алфред Хобс успява да го направи. За отключването ѝ са му били необходими над 50 часа.

Четирилостово заключване

Джарамая Чуб разработва четирилостово заключване през 1818г. Когато някой се опита да отвори с грешен ключ, ключалката е предназначена да блокира в заключено състояние, докато специален регулаторен ключ или оригиналният ключ се поставят и обърнат в друга посока. Това предупреждава собственика, че заключването е променено.Няма как да пропуснем Yale- вероятно е най- известното име в индустрията на заключване, също така е една от най- старите международни марки в света. Синът на Linus Yale старши (успешен банков ключар) се присъединява към баща си в бизнеса му през 1850г. и успява да усъвършенства и патентова цилиндричната ключалка на баща си през 1861г. и се превръща в експерт по заключението на своето време. Yale успява да донесе най- съществената промяна в дизайна на модерния ключ. Той използва щифтове с различна дължина, за да предотврати отварянето на ключалката без правилният ключ.

древен катинар

Ето един въпрос, който можем да си зададем „Идва ли края на ерата на металните ключове?” С промяната на технологиите заключващите системи също претърпяват промени. Започват да навлизат ключове под формата на карти. „Ключът” е поставен на магнитна лента, с помощта на която си отваряме вратата. Най-често може да ги срещнете в луксозни хотели или бизнес сгради.

На последно място можем да поставим заключващите се системи на 21век, които са с код или такива с пръстов отпечатък. Често биват поставени на сейфове и по този начин сме сигурни, че само ние имаме достъп до скъпоценните си вещи.

Ключалките и ключовете са успели да се навлязат във всеки аспект от живота ни. Виждаме ги навсякъде, използваме ги всеки ден, те са надеждни, лесни и удобни за използване. Също така ни осигуряват едно спокойствие в забързаното ежедневие.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *