Вратите – откакто свят светува
Вратите преди години

Вратите – откакто свят светува

Още в праисторията примитивният човек е открил вратата под формата плосък камък, с който чрез плъзгане е затварял входа на пещерата си, за да се предпази от лошите метеорологични условия. Макар и да не се славил с блестящ ум, той е бил изключително иновативен, когато е ставало въпрос за живота и оцеляването му. Така е дошла идеята да разделяме външния от вътрешния свят. С изминалите хилядолетия, човекът се е усъвършенствал до степен, в която не мисли само за практичност, а може да избира и комбинира между функционалност, цветова гама, материал, дизайн, обков и дори да се съобрази с бюджета си.

История на вратите

Начало на историята на вратите

Историята на вратите датира отпреди повече от 5000 години. Учени откриват въпросната реликва в Швейцария, която е изработена клен и определят възрастта й от дървесните й годишни пръстени. А това означава, че човек е разгърнал възможностите и интелекта си много по- рано, отколкото подозираме. Била е намерена в близост до езерата, където явно са живели хората, а климата там е много по-суров, заради ледените ветрове, които идват от склоновете на Алпите. Оттам е произлязла идеята за преграждането на жилищата.

И все пак, световно признати са вратите на Първия храм на цар Соломон, построен 10 век пр. Хр. Те били масивни, от маслиново дърво и отрупани със злато или сребро, смята се, че те са първите открити врати, доказващи развитието на човека в строителството.

През 9-8 хилядолетие пр. н.е. в Египет населението е имало врати на къщите си, дори и хората от най-ниските прослойки. А с преминаването на различните исторически епохи са се променяли значително. Учените откривайки гробниците в Долината на царете покрай Нил, установяват и еволюирането в създаването на вратите. Според тях датират от 3-2 хил. пр. н.е. Египтяните ползвали вече не само единични, а и двойни такива. Благодарение на сухия и топъл климат без никаква влага, те са останали цели и в сравнително добър вид.

Век след това, по времето на Омир, навлиза в употреба вече и друга дървесина- дъб, кипарис, бряст и кедър. Майсторите през 8-7 хил. пр. н.е. вече ги съчетават с месинг, освен среброто.

Нова визия на вратите

Историята става по-интересна, когато римляните и гърците дават на света своя поглед относно визията на вратите. В производството им те прилагат метал за крилото, който рамкират с бронз. Вече освен двойните, навлизат в употреба сгъваемите и дори плъзгащите. В Лацио са най-прочутите врати, от 5 век сл. Хр., в християнският храм на светите братя Козма и Дамян.

Врато в Египет

Най-често срещани са двойни врати са в храмовете и църквите в Европа и най- вече в Италия, като вече използвания материал е само бронз. И базиликата Сан Амброзио е представител на най-запазените врати в Милано.

Медта изразява Средновековието като употребяван материал за вратите, които са най-емблематични отново в Италия, заради изключителния брой шедьоври. Тогава влиза и иновацията от Константинопол. През Ренесанса отново се използва мед и дърво, но моделите бива доста опростени.

Когато навлиза епохата на Барока, а след нея и стила Рококо, възприятията за вратите се променят драстично. Те имат вече фундаментални функции и са част от културни и исторически паметници.

В края на миналото хилядолетие, през 19 век, Франция възобновява идеята на древните общества за производството на врати. Дори става водеща в тази дейност. Когато настъпват годините на Студената война, материалът, използван за направа на врати и порти е метал или олово. Вратите, които познаваме днес и тяхното масово производство започва след войната- 60-те – 70-те години на 20-ти век.

Във Великобритания е открита най- старата функционираща врата в Уестминстърското абатство, изработена от дъб. След дълго и обстойно проучване е стигнато до извода, че самия материал е от края на първото хилядолетие пр. Хр.

И до ден днешен развитието на вратите има възход и допринася за уюта и сигурността на нашия дом. С иновациите в технологичният им производствен процес на пазара излизат все повече модели, цветове, дизайни, разнообразие от комбинации на различни материали. По този начин клиента може да развие представата за дома си по- добре и да постигне крайния впечатляващ резултат, с който да остави трайни емоционални спомени у посетилите го.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Call Now Button